Domowa uprawa ziół

Nic nie zastąpi samodzielnie wyhodowanych pachnących, świeżych i aromatycznych ziół. Można je dodać w każdej chwili do potraw, nadając im tym samym niepowtarzalny smak. Domowa uprawa ziół w doniczkach, to świetny pomysł na to, aby zawsze mieć pod ręką ulubione przyprawy. Marzec to doskonały czas na rozpoczęcie uprawy własnych roślin.

Uprawa ziół w domu niesie za sobą wiele korzyści. Pozwala wyhodować zdrowe, wolne od nawozów i sztucznych dodatków rośliny, które można wykorzystać w kuchni do rozmaitych dań w ciągu całego roku. Aby rozpocząć uprawę, nie trzeba mieć doświadczenia, ani zapewniać specjalnych warunków dla roślin.

Zioła, które można uprawiać w domowych warunkachzioła w doniczkach

Taras, balkon i parapet – w tych miejscach najlepiej jest ustawić doniczki lub pojemniki z ziołami. Jeśli nie mamy zbyt wiele miejsca, można je powiesić. Dzięki niewielkiej formie z łatwością można je przenosić w bardziej nasłonecznione miejsca, lub schować w chłodniejsze dni do domu.
Najpopularniejsze zioła które, nie są wymagające w domowej hodowli to:

  • jednoroczne: koper, majeranek, cząber,
  • dwuletnie: pietruszka, kminek,
  • bylinowe: tymianek, rozmaryn lekarski, mięta, melisa,

Ze względu na korzenie, które obficie się rozrastają, warto zadbać o to, aby rośliny były posadzone w osobnych pojemniczkach. Łatwiej je również później rozsadzić.

Kiedy posiać nasiona roślin?

Kiedy wybierzemy już odpowiednio słoneczne miejsce w mieszkaniu lub domu, możemy zabrać się za sianie nasion. Najlepszym okresem jest początek marca, kiedy dzień jest już dość długi, a zima ustępuje. Dobrym pomysłem jest także wysiewanie w lipcu i sierpniu, zapewniając sobie tym samym świeżą porcję aromatycznych przypraw podczas mroźnej aury.
Nasiona ziół siejemy do przygotowanych pojemników ( na tym etapie wystarczą np. pojemniki po jogurtach) w których trzeba zrobić otwory w dnie. Przez nie znajdzie ujście nadmiar wody po podlewaniu. Do wysiewu warto użyć lepszej ziemi, odkażonej, eliminującej ryzyko chorób. Dopiero w momencie zauważanego wzrostu wskazane jest przesadzenie do większych doniczek ze zwykłą ziemią, a na dnie ułożenie warstwy z kamieni, zapobiegającej zaleganiu wody.

Pielęgnacja ziół

W zasadzie pielęgnacja opiera się głównie na dbaniu o odpowiednią wilgotność, poprzez regularne podlewanie. Nie wolno dopuścić do przesuszenia, ani przedobrzenia z ilością dostarczanej wody. Optymalne warunki wzrostowe dla ziół uprawianych w domu to 15 – 20 stopni Celsjusza. Trzeba także pamiętać, aby nie narażać ich na przeciągi.
Można stosować różne naturalne preparaty nawożące wspomagające kondycję, ale nie jest to konieczne w przypadku roślin jednorocznych.

Warto wiedzieć

  •  Zrywając listki ziół, roślina pobudzana jest do dalszego wzrostu
  •  Najlepiej jest zrywać zioła tuż przed przygotowaniem posiłku, można je także zamrozić lub zasuszyć

 

domowe zioła przyprawy
Bazylia ND10100
Cząber ND10350
Koper ND12350
Mięta ND11250
Tymianek ND12280
 – Jest doskonałą przyprawą
do sosów, sałatek, zup,
potraw z ryb i drobiu, owoców morza, twarogów, jaj, omletów oraz masła ziołowego
- Wzmaga apetyt, poprawia działanie wątroby
i woreczka żółciowego, wpływa korzystnie na układ trawienny i samopoczucie
- Stosowany głównie jako przyprawa w postaci
świeżej i suszonej, nadaje potrawom słodko-kwaśny,
lekko korzenny aromat, zalecany do potraw z ciężkostrawnych warzyw strączkowych, potraw z grzybów, ryb, królika oraz do aromatyzowania octu
- Stosowany przy bólach brzucha i niestrawnościach, Działa bakteriobójczo, rozkurczowo, pobudza trawienie i apetyt
- Jako ziele idealny dodatek do ryb, zup warzywnych (pomidorowej) oraz jako składnik sałatek,- Utarte nasiona wzbogacają smak ryżu, dodaje się je do drobiu i dziczyzny Napar
pomaga przy zaburzeniach pokarmowych, wzdęciach- Działa rozkurczowo, pobudza trawienie i laktację
- Ma właściwości bakteriobójcze i przeciwpasożytnicze
- Stosowana jest w
chorobach i zaburzeniach układu pokarmowego jako czynnik pobudzający wydzielanie soków trawiennych, głównie
w schorzeniach pęcherzyka żółciowego,
- Łagodzi objawy zgagi,
wpływa korzystnie na
układ sercowy, nerwowy i nerki, Ze względu na działanie odkażające wchodzi w skład płynów do płukania jamy ustnej i past do zębów oraz miętowych gum do żucia i słodyczy, Działą orzeźwiająco
- Napar stosowany przy suchym kaszlu i astmie, zapaleniach jamy ustnej i gardła
- Stosowany jako przyprawa do mięs, pasztetów, farszów, sosów, zup oraz duszonych warzyw
- Ma działanie bakterio- i grzybobójcze oraz wykrztuśne

 

Udostępnij