JAKI GRILL WYBRAĆ?

Kochamy grillować. Nic nie zastąpi pysznych, samodzielnie przygotowanych potraw okraszonych towarzystwem bliskich osób i niepowtarzalną atmosferą. Rozpoczynamy sezon wraz z nadejściem pierwszych letnich dni i kontynuujemy tak długo, jak tylko pogoda nam na to pozwala. Jesteście ciekawi jak wybrać odpowiedni grill, który spełni wszystkie oczekiwania?

Bogata oferta sprawia, że możemy grillować niemal wszędzie: na działce, balkonie, tarasie, w ogródku, czy pod namiotami. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań i preferencji. Najważniejsze cechy grilla to mobilność, praktyczność, minimum obowiązków związanych z obsługą i maksimum przyjemności z czasu spędzonego pod gołym niebem.

Rodzaje urządzeń do przygotowywania potraw na świeżym powietrzu

Do najpopularniejszych urządzeń od wielu lat zaliczamy grille gazowe, elektryczne i węglowe. Wiodą absolutny prym ze względu na łatwe utrzymanie w czystości, a także możliwość bezproblemowego przemieszczania. Nadal nie brakuje zwolenników grilli betonowych, będących swoistą kuchnią na świeżym powietrzu. Stanowią również element dekoracji ogrodu. Montowane zazwyczaj na stałe powinny stanowić przemyślany wybór. Popularne są również wędzarki. Opalane drewnem lub węglem. Surowe potrawy przygotowywane w urządzeniu zyskują wyjątkowy smak i aromat. Umożliwiają wędzenie na ciepło, gorąco i zimno. Ciekawym rozwiązaniem są kociołki. Przeznaczone do przygotowywania bardzo smacznych, jednogarnkowych potraw. Na pewno wprowadzą urozmaicenie dla tradycyjnych smakołyków.

Jaki grill wybrać?

grill węglowy

Grill na węgiel – to absolutny bestseller, króluje w większości ogrodów. Często pełni funkcję przejściowego. Kosztuje niewiele, doskonale spełnia swoją funkcję. Warto wybierać takie urządzenie, które ma w wyposażeniu pokrywę. Pozwalają kontrolować temperaturę i idealnie przygotować potrawy bez obawy o przesuszenie. Grill ogrodowy Hecht Bodega ze stali nierdzewnej ponadto świetnie sprawdzi się w ograniczonych przestrzeniach, jeżeli nie mamy zbyt wiele miejsca np. na tarasie będzie idealny. Cechuje się trwałością i odpornością na wysoką temperaturę, a ponadto popielnik ułatwia czyszczenie.

Warto wiedzieć:

  • Urządzenia z popielnikiem ułatwiają czyszczenie po i w trakcie pracy, sprawdza się doskonale podczas długotrwałego przyrządzania potraw, gdyż można na bieżąco dokładać węgiel
  • termometr pomaga jeszcze dokładniej przygotowywać dania

 

 

Grill gazowy – zyskuje sobie coraz większe grono amatorów grillowania pod chmurką.
Zalety przemawiające grill na gazzdecydowanie na korzyść takiego rozwiązania to błyskawiczne rozpalanie, bardzo łatwa kontrola potraw i płomienia, funkcjonalna konstrukcja przypominająca szafkę. Zapewnia estetyczny sposób na schowanie butli z gazem, a także przechowywanie akcesoriów. Znakomitym urządzeniem jest grill gazowy Siesta Design SDGRILGAZBLK31 umożliwiający przygotowanie większej ilości potraw dla dużego grona biesiadników. W wyposażeniu urządzenia znajdziemy pokrywę, która chroni przed zgaszeniem płomienia przez wiatr, a także funkcjonalne półki. Ogromnym atutem jest pojemnik na odprowadzanie tłuszczu, redukujący tym samym konieczność czyszczenia do minimum. Kółka transportowe pozwalają na swobodne przemieszczania sprzętu. Warto dodać, że jedzenie z grilla na gaz jest tak samo pyszne jak z węglowego. Smak potraw nie ulega zmianie.

Grill balkonowy Landmann 12900 to wyjątkowo praktyczne rozwiązanie dla osób mieszkających w bloku. Pozwala pichcić przeróżne potrawy. Dzięki temu, że jest natychmiast gotowy do pracy, nic nie stoi na przeszkodzie aby serwować pyszne obiady na co dzień. Ruszt nadaje się do mycia w zmywarce. Wyjmowana szuflada w łatwy sposób pozwala pozbyć się tłuszczu.

Warto wiedzieć:

  • grille na gaz zazwyczaj są duże i ciężkie w związku z tym trzeba dysponować odpowiednią ilością miejsca na bezpieczne usytuowanie
  • decydując się na urządzenie gazowe, warto zaopatrzyć się w 2 butle LPG i wykorzystywać je naprzemiennie. Dzięki temu unikniemy sytuacji, w której gaz skończy się w najmniej odpowiednim momencie.

 


grill elektrycznyGrill elektryczny
– czyli na prąd. To nieskomplikowane urządzenie, z którym poradzi sobie nawet początkujący mistrz grillowania. Do zalet zaliczamy niewielką konstrukcję, łatwe przemieszczanie, brak popiołu. Grill elektryczny renomowanego producenta Master Grill&Party MG401 będzie idealnym wyborem dla każdego, kto szuka stosunkowo taniego sprzętu na prąd.

Warto wiedzieć:

  • niezbędny do działania jest dostęp do energii elektrycznej, dlatego sprawdza się w przypadku pracy stacjonarnej
  • należy zadbać o to, aby nie pozostawał w miejscu narażonym na wilgoć i wodę

 

Funkcjonalne akcesoria pomogą odkryć prawdziwą radość z grillowania i zdecydowanie ułatwią opanowanie każdego urządzenia

  • opalarka do rozpalania grilla – wystarczy chwila, aby węgiel żarzył się bez szkodliwych substancji chemicznych
  • tackizapobiegają przywieraniu potraw, a także ograniczające sprzątanie
  • sztućce – koniecznie nóż i szczypce
  • szpikulce do szaszłyków – metalowe nadają się do wielokrotnego użytku, natomiast na wyjazd wystarczające są drewniane
  • pędzel – do równomiernego smarowania potraw marynatą
  • dodatkowy ruszt z uchwytem – przydaje się do grillowania delikatnych ryb, warzyw oraz mięsa

 

Udostępnij

Dodaj komentarz

*

captcha *